Algemene voorwaarden
Algemene Voorwaarden Accent on Audit
1. Definities
- In deze voorwaarden wordt verstaan onder:
- Bescheiden: alle door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer ter beschikking gestelde informatie of gegevens; alle in het kader van de uitvoering van de Opdracht / Overeenkomst door Opdrachtnemer vervaardigde of verzamelde gegevens; en alle overige informatie van enige relevantie voor de uitvoering of voltooiing van de Opdracht. Voornoemde informatie kan al dan niet zijn opgeslagen op (on)stoffelijke gegevensdragers en al dan niet zijn ondergebracht bij derden.
- Opdracht/Overeenkomst: de schriftelijke overeenkomst van opdracht, waarbij Opdrachtnemer zich jegens Opdrachtgever verbindt om bepaalde Diensten/ Werkzaamheden te verrichten.
- Opdrachtnemer: de accountantsorganisatie Accent on Audit B.V. die de Opdracht/Overeenkomst sluit en de in deze voorwaarden omschreven Diensten/Werkzaamheden levert. Alle opdrachten worden geacht uitsluitend aan de (accountants)organisatie en niet aan enige aan de (accountants)organisatie verbonden persoon te zijn gegeven. Alle Overeenkomsten komen dan ook tot stand met Opdrachtnemer. Dat geldt ook indien het de bedoeling van Opdrachtgever is dat een opdracht door een bepaalde aan de (accountants)organisatie verbonden persoon of bepaalde personen zal worden uitgevoerd. De artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW worden uitdrukkelijk van toepassing uitgesloten.
- Opdrachtgever: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die een overeenkomst met Accent on Audit B.V. aangaat.
- Diensten/Werkzaamheden: alle werkzaamheden, adviezen, audits en overige leveringen van kennis en expertise door Accent on Audit.
2. Toepasselijkheid
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, opdrachten, overeenkomsten en leveringen van diensten door Opdrachtnemer, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.
- Afwijkingen van deze voorwaarden zijn slechts geldig indien deze schriftelijk door Opdrachtnemer zijn bevestigd.
- Indien enige voorwaarde in deze algemene voorwaarden afwijkt van een voorwaarde in de opdrachtbevestiging dan geldt de in de opdrachtbevestiging opgenomen voorwaarde voor wat betreft de tegenstrijdigheid.
- De toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van Opdrachtgever wordt door Opdrachtnemer hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen.
3. Offertes, Overeenkomst en Uitvoering
- Alle door Opdrachtnemer verstrekte offertes zijn vrijblijvend, tenzij in de offerte een schriftelijk en uitdrukkelijk voorstel tot aanvaarding met een termijn is opgenomen.
- De overeenkomst komt tot stand op het moment dat de opdrachtgever de offerte of opdrachtbevestiging van Opdrachtnemer aanvaardt.
- Opdrachtnemer zal de overeengekomen diensten naar beste inzicht en vermogen uitvoeren, conform de professionele standaarden, relevante wet- en regelgeving en de eisen die in de overeenkomst zijn vastgelegd.
- Opdrachtnemer heeft het recht om Werkzaamheden te laten verrichten door een door de Opdrachtnemer aan te wijzen derde.
4. Gegevens Opdrachtgever
- Opdrachtgever is gehouden om alle Bescheiden die Opdrachtnemer naar zijn oordeel nodig heeft voor het correct uitvoeren van de verleende Opdracht in de gewenste vorm, op de gewenste wijze en tijdig ter beschikking van Opdrachtnemer te stellen. Opdrachtnemer bepaalt wat moet worden verstaan onder tijdig, de gewenste vorm en de gewenste wijze.
- Opdrachtgever staat in voor de juistheid, de volledigheid en de betrouwbaarheid van de door hem verstrekte Bescheiden, ook als deze van derden afkomstig zijn, voor zover uit de aard van de Opdracht niet anders voortvloeit.
- Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor schade die het gevolg is van onjuiste of onvolledige Bescheiden.
- Voor rekening en risico van Opdrachtgever zijn de door Opdrachtnemer gemaakte extra kosten en extra uren, alsmede de overige schade voor Opdrachtnemer, vanwege het niet, niet tijdig of niet behoorlijk verschaffen door de Opdrachtgever van voor de uitvoering van de Werkzaamheden noodzakelijke Bescheiden.
- In geval van elektronische verzending van informatie – waaronder begrepen (maar niet beperkt tot) belastingaangiften, jaarrekeningen, rapportages – van (en in opdracht van) Opdrachtgever door Opdrachtnemer aan derden, wordt Opdrachtgever aangemerkt als de partij die de betreffende informatie ondertekent en verzendt.
5. Honoraria, Tarieven en Betaling
- De door Opdrachtnemer gehanteerde tarieven zijn, tenzij anders overeengekomen, exclusief BTW en andere heffingen.
- Facturen dienen door de opdrachtgever te worden voldaan binnen 14 dagen na factuurdatum en ontvangst van de factuur, tenzij schriftelijk een andere termijn is overeengekomen.
- Indien de opdrachtgever niet binnen de gestelde termijn betaalt, behoudt Opdrachtnemer zich het recht voor zonder nadere aankondiging de uitvoering van de werkzaamheden op te schorten of geheel te staken.
- Het risico van het opschorten of staken van werkzaamheden als gevolg van niet tijdige betaling berust volledig bij de Opdrachtgever.
- Vanaf de vervaldatum is de Opdrachtgever automatisch in verzuim en is hij de wettelijke rente en eventuele incassokosten verschuldigd.
- Als de financiële positie of het betalingsgedrag van Opdrachtgever naar het oordeel van Opdrachtnemer daartoe aanleiding geeft, of als Opdrachtgever nalaat een voorschot dan wel een declaratie binnen de daarvoor gestelde betalingstermijn te voldoen dan is Opdrachtnemer gerechtigd om van Opdrachtgever te verlangen, dat deze onverwijld (aanvullende) zekerheid stelt in een door Opdrachtnemer te bepalen vorm. Als Opdrachtgever nalaat om de verlangde zekerheid te stellen dan is Opdrachtnemer gerechtigd, onverminderd zijn overige rechten, de verdere uitvoering van de Overeenkomst onmiddellijk op te schorten en is al hetgeen Opdrachtgever aan Opdrachtnemer uit welke hoofde ook verschuldigd is, direct opeisbaar.
6. Opschorten en Staken van Werkzaamheden
- Opdrachtnemer is bevoegd om na een zorgvuldige belangenafweging de nakoming van al zijn verplichtingen op te schorten, waaronder begrepen de afgifte van Bescheiden of andere zaken aan Opdrachtgever of derden, tot op het moment dat alle opeisbare vorderingen op Opdrachtgever volledig zijn voldaan.
- Het risico en de eventuele nadelige gevolgen van het opschorten of staken van werkzaamheden als gevolg van niet tijdige betaling liggen volledig bij de opdrachtgever. Opdrachtnemer is in dat geval niet aansprakelijk voor enige schade, kosten of verliezen die de opdrachtgever hierdoor lijdt.
7. Wijzigingen en Aanvullingen
- Tijdens de uitvoering van de overeenkomst kunnen zowel Opdrachtnemer als de Opdrachtgever schriftelijk verzoeken om wijzigingen in de opdracht.
- Wijzigingen of aanvullingen dienen schriftelijk te worden vastgelegd en kunnen leiden tot een herziening van de overeengekomen honoraria en/of termijnen.
8. Aansprakelijkheid en vrijwaring
- Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade van Opdrachtgever die ontstaat doordat Opdrachtgever aan Opdrachtnemer geen, onjuiste of onvolledige Bescheiden heeft verstrekt, of doordat deze niet tijdig zijn aangeleverd. Hieronder wordt mede begrepen de situatie dat de Opdrachtnemer niet in staat is de jaarstukken binnen de wettelijke termijn te deponeren bij de Kamer van Koophandel als gevolg van een handelen of nalaten (aan de zijde) van de Opdrachtgever.
- Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen: gederfde winst, gemiste besparingen, schade door bedrijfsstagnatie en andere gevolgschade of indirecte schade die het gevolg is van het niet, niet tijdig of niet deugdelijk presteren door Opdrachtnemer.
- De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer is in alle gevallen beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval onder de aansprakelijkheidsverzekering wordt uitbetaald, vermeerderd met het eventueel eigen risico dat Opdrachtnemer in verband met de betreffende verzekering draagt.
- Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle aanspraken van derden, daaronder mede begrepen aandeelhouders, bestuurders, commissarissen en personeel van Opdrachtgever, alsmede gelieerde rechtspersonen en ondernemingen en anderen die bij de organisatie van Opdrachtgever betrokken zijn, welke direct of indirect met de uitvoering van de Overeenkomst samenhangen.
- Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer in het bijzonder tegen vorderingen van derden wegens schade die veroorzaakt is doordat Opdrachtgever aan Opdrachtnemer onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt, tenzij Opdrachtgever aantoont dat de schade geen verband houdt met verwijtbaar handelen of nalaten zijnerzijds, dan wel veroorzaakt is door opzet of grove schuld van Opdrachtnemer. Het voorgaande is niet van toepassing voor opdrachten tot onderzoek van de jaarrekening, zoals bedoeld in artikel 393 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.
- Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle mogelijke aanspraken van derden, voor het geval Opdrachtnemer op grond van de wet en/of zijn beroepsregels gedwongen is de Opdracht terug te geven en/of gedwongen wordt medewerking te verlenen aan overheidsinstanties, welke gerechtigd zijn gevraagd dan wel ongevraagd, informatie te ontvangen welke Opdrachtnemer in de uitoefening van de opdracht van Opdrachtgever of derden heeft ontvangen.
- Alle beperkingen ten aanzien van de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer die in dit artikel zijn opgenomen, gelden onverkort voor de feitelijk uitvoerende(n) die Werkzaamheden ten behoeve van Opdrachtgever.
9. Overmacht
- Als partijen de verplichtingen uit de Overeenkomst niet, niet tijdig of niet behoorlijk kunnen nakomen ten gevolge van overmacht in de zin van art. 6:75 BW dan worden die verplichtingen opgeschort tot op het moment dat partijen alsnog in staat zijn deze op de overeengekomen wijze na te komen.
- Als de situatie als bedoeld in het eerste lid zich voordoet hebben partijen het recht om de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk en met onmiddellijke ingang schriftelijk op te zeggen, overigens zonder dat recht op enige schadevergoeding bestaat.
- Indien Opdrachtnemer bij het intreden van de overmachtssituatie al gedeeltelijk aan de overeengekomen verplichtingen heeft voldaan, is Opdrachtnemer gerechtigd de verrichte Werkzaamheden afzonderlijk en tussentijds te facturen en dient de Opdrachtgever deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijke transactie. In geval van overmacht is Opdrachtnemer gerechtigd de uitvoering van de overeenkomst op te schorten of de overeenkomst zonder verplichting tot schadevergoeding te ontbinden.
10. Geheimhouding
- Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van de uitvoering van de overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen.
- Deze geheimhoudingsplicht blijft ook na beëindiging van de overeenkomst van kracht.
11. Intellectuele Eigendom
- De rechten van intellectuele eigendom op al hetgeen Opdrachtnemer gebruikt en/of ter beschikking stelt in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst, berusten bij Opdrachtnemer of zijn licentiegevers. Niets in de Overeenkomst of deze voorwaarden strekt tot overdracht van rechten van intellectuele eigendom, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is bepaald.
- Het is Opdrachtgever uitdrukkelijk verboden al hetgeen waarop het intellectueel eigendom van Opdrachtnemer berust, waaronder begrepen maar niet beperkt tot computerprogramma’s, systeemontwerpen, werkwijzen, adviezen, (model) contracten en andere geestesproducten, een en ander in de ruimste zin des woords, al dan niet met inschakeling van derden, aan derden te verstrekken, te verveelvoudigen, openbaar te maken of te exploiteren.
12. Elektronische communicatie en elektronisch deponeren van jaarstukken
- Tijdens de uitvoering van de Opdracht kunnen Opdrachtgever en Opdrachtnemer door middel van elektronische middelen met elkaar communiceren en/of gebruik maken van elektronische opslag (zoals cloud toepassingen). Behoudens voor zover schriftelijk anders is overeengekomen, mogen partijen ervan uitgaan dat verzending van correct geadresseerde faxberichten, e-mails (met inbegrip van e-mails die via internet worden verstuurd) en voicemailberichten ongeacht of deze vertrouwelijke informatie of stukken bevatten die op de Opdracht betrekking hebben, over en weer worden aanvaard. Hetzelfde geldt voor andere door de andere partij gebruikte of aanvaarde communicatiemiddelen.
- Opdrachtgever en Opdrachtnemer zijn jegens elkaar niet aansprakelijk voor schade die eventueel voortvloeit bij één of ieder van hen ten gevolge van het gebruik van elektronische middelen van communicatie, netwerken, applicaties, elektronische opslag, of overige systemen waaronder – maar niet beperkt tot – schade ten gevolge van niet-aflevering of vertraging bij de aflevering van elektronische communicatie, omissies, vervorming, onderschepping of manipulatie van elektronische communicatie door derden of door programmatuur/apparatuur gebruikt voor verzending, ontvangst of verwerking van elektronische communicatie, overbrenging van virussen en het niet of niet goed functioneren van het telecommunicatienetwerk of andere voor elektronische communicatie benodigde middelen, behoudens voor zover de schade het gevolg is van opzet of grove schuld. Het voorgaande geldt eveneens voor het gebruik dat Opdrachtnemer daarvan maakt in haar contacten met derden.
- In aanvulling op het vorige lid aanvaardt Opdrachtnemer geen aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door of in verband met het elektronisch verzenden van (elektronische) jaarstukken en het digitaal deponeren daarvan bij de Kamer van Koophandel.
- Zowel Opdrachtgever als Opdrachtnemer zullen al hetgeen redelijkerwijs van ieder van hen verwacht mag worden doen of nalaten ter voorkoming van het optreden van voornoemde risico’s.
- De data-uittreksels uit de computersystemen van verzender leveren dwingend bewijs op van (de inhoud van) de door verzender verzonden elektronische communicatie tot het moment dat tegenbewijs is geleverd door de ontvanger.
- Het bepaalde in artikel 8 is van dienovereenkomstige.
13. Klachten, vervaltermijn en Geschillen
- Eventuele klachten over de uitvoering van de overeenkomst dienen binnen 8 weken na ontdekking schriftelijk te worden gemeld aan Opdrachtnemer.
- Klachten die niet binnen deze termijn worden gemeld, vervallen.
- Op alle geschillen voortvloeiend uit of samenhangende met de overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Geschillen zullen in eerste instantie in onderling overleg worden opgelost. Indien dit niet lukt, is het bevoegd om het geschil voor te leggen aan de bevoegde rechter in het arrondissement waar Opdrachtnemer gevestigd is.
14. Slotbepalingen
- Indien één of meer bepalingen van deze voorwaarden nietig of vernietigbaar blijken te zijn, blijft de geldigheid van de overige bepalingen onaangetast.
- Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor deze voorwaarden te wijzigen. De gewijzigde voorwaarden treden in werking na publicatie op de website van Opdrachtnemer en/of schriftelijke mededeling aan de opdrachtgever.
Februari 2025