Klokken­luiders­­­­­regeling

Klokkenluider­s­regeling

Bij Accent on Audit hechten we veel waarde aan integriteit en transparantie. Wij bieden een veilige en vertrouwelijke manier voor medewerkers, klanten en derden om misstanden te melden, zodat we snel en effectief kunnen handelen wanneer dat nodig is. Onze klokkenluidersregeling is bedoeld om een veilige omgeving te creëren waarin meldingen van misstanden serieus worden genomen en behandeld volgens de geldende wet- en regelgeving.

Wat is een Klokkenluiders­regeling?

Een klokkenluidersregeling is een intern beleid dat mensen in staat stelt om ongewenste of onethische handelingen binnen een organisatie te melden. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals fraude, corruptie, omkoping, milieuovertredingen of andere illegale en onethische activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor de organisatie, haar medewerkers of de samenleving. De regeling zorgt ervoor dat meldingen op een veilige, vertrouwelijke manier kunnen worden ingediend zonder angst voor represailles.

Begripsbepalingen

Bevoegde autoriteit: autoriteit die zorgdragen voor de ontvangst en opvolging van een melding, voor zover bevoegd;

Melding: de melding van een vermoeden van een onregelmatigheid, misstand of inbreuk op het EU-recht op grond van deze regeling;

Melder: een natuurlijke persoon die in de context van zijn werkgerelateerde activiteiten een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid meldt of openbaar maakt;

Misstand: een schending of een gevaar voor schending van het Unierecht, of een handeling of nalatigheid waarbij het maatschappelijk belang in het geding is bij:

  • een schending of een gevaar voor schending van een wettelijk voorschrift of interne regels van een werkgever, dan wel
  • een gevaar voor de volksgezondheid, voor de veiligheid van personen, voor de aantasting van het milieu of voor het goed functioneren van de openbare dienst of een onderneming als gevolg van een onbehoorlijke wijze van handelen of nalaten;

Unierecht: Schending van het Unierecht, handeling of nalatigheid die:

  • onrechtmatig is en betrekking heeft op Uniehandelingen en beleidsterreinen die binnen het in artikel 2 van de richtlijn bedoelde materiële toepassingsgebied vallen, of
  • het doel of de toepassing ondermijnt van de regels in de Uniehandelingen en beleidsterreinen die binnen artikel 2 van de richtlijn bedoelde materiële toepassingsgebied vallen.

Richtlijn: Richtlijn (EU) 2019/1937 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2019 (PbEU 2019, L 305)

Het doen van een melding

Meldingen kunnen op een veilige en vertrouwelijke manier via e-mail worden gedaan. Wij zorgen ervoor dat alle meldingen serieus worden behandeld en op een vertrouwelijke manier worden onderzocht.

Interne melding
Iedere melder die een vermoeden van een misstand heeft, kan dat vermoeden melden per e-mail naar:  klokkenluiders@accentonaudit.nl

Vermeld in de e-mail duidelijk:

  • Een gedetailleerde beschrijving van de misstand.
  • De datum en plaats van de gebeurtenis.
  • Eventuele betrokkenen bij de misstand.
  • Naam, adres en woonplaats, telefonische bereikbaarheid

Externe melding

  • Een melder met een vermoeden van een misstand of inbreuk binnen de organisatie kan daarvan ook direct melding doen bij de bevoegde autoriteit. Dit artikel is niet van toepassing op een vermoeden van een onregelmatigheid: hiervoor is enkel interne melding mogelijk.
  • Bevoegde autoriteiten zijn:
  1. de Autoriteit Consument en Markt (ACM);
  2. de Autoriteit Financiële Markten (AFM);
  3. de Autoriteit persoonsgegevens (AP);
  4. De Nederlandsche Bank (DNB);
  5. het Huis voor Klokkenluiders;
  6. de Inspectie gezondheidszorg en jeugd (IGJ);
  7. de Nederlandse Zorgautoriteit (NZ);
  8. de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), en
  9. bij algemene maatregel van bestuur of ministeriële regeling aangewezen organisaties en bestuursorganen, of onderdelen daarvan.
  • De melding mag schriftelijk, mondeling via de telefoon of andere spraakberichtsystemen of op verzoek van de melder binnen een redelijke termijn door middel van een gesprek op een locatie plaatsvinden. De werknemer mag ook anoniem een melding doen.

Zorg ervoor dat uw e-mail geen gevoelige informatie bevat die de privacy van anderen in gevaar zou kunnen brengen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is voor het melden van de situatie.

Behandeling van de melding

Na ontvangst van de melding neemt ons klokkenluiderscomité contact met u op om het vervolg van de procedure te bespreken. Alle meldingen worden met de grootste zorg en onder geheimhouding behandeld.